Ruta per la Vila d'Almassora
La Vila es un dels elements mes destacats de la població d’Almassora, en ella es conserven les restes mes importants dels nostres avantpassats; encontrem restes d’antigues muralles i entramats carrerons que giren al voltant de dos carrers principals ( Sant Vicent i Sant Joaquim). La Vila també conta amb dos places importants; La Plaça Major, amb el seu pòrtic i la Plaça de l'Església, on es troba l'Església barroca de la Nativitat.
Fora del casc antic trobem magnífics edificis de principis del Segle XX com podrien ser El Banc de València, el Banc de “La Caixa” o la casa del Doctor Castell.
El casc antic d’Almassora pertany a l’època de la Reconquesta i en ell trobem estrets carrers perpendiculars que amaguen restes d’antigues construccions que constituïen els edificis i murades d’aquella època. De tot allò, nomes podem apreciar escasses ruïnes que es repeteixen al llarg del antic casc històric.
En ell, es troba El Museu Municipal Arqueològic que alberga restes materials i humanes dels nostres avantpassats. L’edifici es troba en el 47 del Carrer Sant Vicent.
Encara que hi ha constància de que en Almassora es varen establir nuclis de població de diferents èpoques, es en la musulmana quan es consolida el nom actual. Va ser llavors quan el califa va decidir construir un castell a mode de defensa i això va donar lloc a l’enclavament de la plaça. Actualment podem contemplar una plaça de forma quadrada en la qual es conserva en un dels seus extrems un antic pòrtic.
A pocs metres, es troba La Plaça de l’Església i en ella l’Església de la Nativitat.
D’estil barroc i declarada Bé de Rellevància Local, es un altre dels elements mes representatius de la població. Si analitzem la seua estructura es tracta d’un recurs que conté una única nau central amb capelles entre els seus contraforts. Conserva al seu interior un llenç de Joaquim Oliet Cruella així com una col·lecció d’orfebreria.
Actualment nomes trobem restes del que va ser la casa “del Bisbe de Tortosa”. Data del Segle XV aproximadament i en ella podem contemplar algunes restes de murs construïts amb pedres treballades de l'època i alguna finestra gòtica.
Es troba en un estat prou degradat i es difícil apreciar tots aquells detalls que revelen la seua història.
En la cantonada del carrer Trinitat amb el carrer Santa Quitèria, es troba l’edifici del Banc de València, magnífica construcció de principis del Segle XX d’estil eclèctic-historicista.
Un dels elements que mes destaca de la construcció es el òcul que trobem rematant la façana de l’edifici, flanquejat per dos pinacles.
Davant de l’edifici anterior trobem El Banc de “La Caixa”, considerat Bé d’Interés Local i un dels edificis mes emblemàtics de la localitat Almassorina.
En la seua façana hi han elements rellevants d’estil eclèctic, amb influències de neorococó. També elements decoratius rellevants amb ceràmiques i capitells decorats.
Com a gran joia d’estil modernista, destaquem La Casa del Doctor Castell, edifici que destaca per els seus decorats en fusta i els seus enreixats, creats per el artista Francisco Tomás Traver en 1905. Front a esta magnífica construcció, trobem construït, per la família Castell, “El Teatre Serra” que actualment manté en la seua façana les marquesines de finals del Segle XIX.
Si continuem el passeig per les afores de La Vila i ens endinsem per el carrer de La Plaça Espanya, ens trobarem amb El Mercat Municipal d’Almassora. Aquest edifici ha sigut declarat Bé de Rellevància Local.
Es un edifici eclèctic que sempre ha estat utilitzat per a usos comercials. L’edifici s’ha tingut que anar adaptant als canvis degut a l’aparició de nous establiments pròxims. En la seua majoria, es comercialitzen aliments peribles.