Actualitat

PRTR-Next Generation EU 2021-2026

*

El Consell Europeu va aprovar el 21 de juny de 2020 la creació del programa NextGenerationEU, el major instrument d'estímul econòmic mai finançat per la Unió Europea, en resposta a la crisi sense precedents causada pel coronavirus.

NextGenerationEU té com a objectiu respondre de manera conjunta i coordinada a una de les pitjors crisis socials i econòmiques de la nostra història i contribuir a reparar els danys causats per la pandèmia. Amb aquests fons, l'Europa posterior a la COVID-19 ha de ser més ecològica, més digital i més resilient als canvis i reptes del futur.
En el marc de la iniciativa NextGenerationEU es creen dos instruments financers:

1. Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència (MRR)

Per a poder acollir-se al MRR, els Estats membres han de presentar Plans nacionals de recuperació i resiliència  en els quals es defineixen programes actuació amb l'objectiu d'intensificar el potencial de creixement, la creació d'ocupació i la resiliència econòmica i social, així com d'accelerar les transicions ecològica i digital.
Els Plans han d'incloure estratègies detallades per a afrontar els reptes específics de cada Estat membre identificades en els més recents informes del Semestre Europeu. A més, aquests plans han de complir amb les següents condicions:

  •   Han de dedicar almenys el 37% de la despesa total a inversions i reformes que donen suport als objectius de l'acció pel clima.
  •   Han de dedicar un mínim del 20% de la despesa a donar suport a la transició digital.
  •   Totes les inversions i reformes han de respectar el principi de no causar danys significatius al medi ambient.
  •   Hauran de proposar mesures fermes per a protegir els interessos financers de la Unió, especialment per a previndre el frau, la corrupció i els conflictes d'interessos.

El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència  espanyol detalla una completa agenda d'inversions i reformes especificant les metes, objectius i indicadors per al seu seguiment i control.
Espanya és un dels principals beneficiaris del Mecanisme amb una suma total de 163.000 milions d'euros incloent 84.000 milions d'euros en préstecs,  per al període 2021-2026.

Per a facilitar el desplegament de les inversions, el Pla s'assentisca sobre quatre eixos transversals:

  1.   Transició ecològica
  2.   Transformació digital
  3.   Cohesió territorial i social
  4.   Igualtat de gènere

El Pla, inspirat en l'Agenda del Canvi, en l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, s'estructura entorn de deu polítiques palanca que incideixen directament en aquells sectors productius amb major capacitat de transformació del nostre teixit econòmic i social. Les deu polítiques palanca integren, al seu torn, 31 components o línies d'acció, estructurades en 111 reformes i 142 inversions.

2. Ajuda a la Recuperació per a la Cohesió i els Territoris d'Europa (REACT-UE)
És una nova iniciativa que continua i amplia les mesures de resposta i reparació de la crisis aplicades a través de la Iniciativa d'Inversió en Resposta al Coronavirus i la Iniciativa d'Inversió en Resposta al Coronavirus Plus. Aquests recursos s'executaran a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), el Fons Social Europeu (FSE) i el Fons d'Ajuda Europea per a les Persones Més Desfavorides (FEAD).

NextGenerationEU també aportarà fons addicionals a altres programes o fons europeus, com a Horitzó 2020, InvestEU, el Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural (FEADER) o el Fons de Transició Justa (*FTJ).
L'Ajuntament d'Almassora, compromés amb el desenvolupament social i econòmic, treballa per a maximitzar el benefici d'aquestes ajudes, tractant de posicionar com un exemple de municipi que aposta per la innovació, capaç d'emprendre i aprofitar les oportunitats que li ofereixen els seus recursos, la seua història, les seues persones i el seu talent.