Noticies
Almassora organitza una jornada de neteja del Millars
La Fundació Limne i l'Ajuntament d'Almassora, a través del departament de Sostenibilitat, han organitzat una jornada de voluntariat en el Millars per al diumenge 2 d'abril. Els participants es trobaran en el passeig Vora Riu a les 10 hores per a esmorzar i començar la neteja de la desembocadura del riu. El projecte 'Mans al riu' té com a objectiu fomentar la consciència ciutadana sobre la conservació dels espais naturals i la neteja de residus. Els interessats han d'inscriure's en el correu participa@limne.org o a través del telèfon 635 475 706.
MANS AL RIU 2017
Jornada de voluntariat per a netejar els rius valencians
El pròxim diumenge 2 d'abril l'Ajuntament d'Almassora, mitjançant el Departament de Sostenibilitat, participarà en la jornada de voluntariat que tots els anys organitza la Fundació Limne arreu del País Valencià.
A Almassora, anirem a netejar el Paisatge Protegit de la desembocadura del riu Millars, en concret les tres Goles i la platja de grava.
- Punt d'encontre: la Gola Nord, a l'avinguda de Vora Riu (platja del Pla de la Torre). Mapa del lloc...
- Hora: les 10 h (fins les 13.30 h). Esmorzarem abans de començar.
- Material que cal dur: esmorzar, beguda i barret per al sol.
- Material que aporta l'organització: guants (d'adult) i bosses per a arreplegar els residus.
Si esteu interessats en col·laborar, ja podeu apuntar-vos. Per correu electrònic (participa@limne.org o sostenibilitat@almassora.es) o per telèfon (635 475 706).
MANS AL RIU és una campanya anual de neteja de rius que té per objectiu fomentar la consciència ciutadana vers la conservació dels rius i netejar de residus dels entorns naturals on s'actua.
Més informació del programa anual, en aquest enllaç...
L'agricultura ecològica compleix una dècada a Almassora
El departament de Sostenibilitat de l'Ajuntament d'Almassora celebra enguany la seua primera dècada de recerca de l'agricultura ecològica. Per a festejar aquesta dècada de promoció ha preparat una sèrie d'activitats que començarà amb el curs teòric-pràctic que impartirà entre els dies 14 de març i 10 de juny. El preu de la matrícula és de 15 euros per a la part téorica i 15 euros corresponents a la pràctica.
La regidora de l'àrea, María José Tormo, ha destacat la labor del departament després d'una dècada de difusió d'aquesta pràctica, “efemèride que celebrem sota el lema AlmassorAgroecològica, 10 anys sembrant la llavor”. Tormo ha animat als interessats a inscriure's a través del correu electrònic sostenibilitat@almassora.es o mitjançant el telèfon 618 940 825 i ha agraït a Sabons Beltrán la seua col·laboració durant aquest temps, que en aquesta edició es materialitzarà en carpetes per a l'alumnat del curs.
El consistori també potencia l'agricultura ecològica a través de les 31 parcel·les de titularitat municipal que gestionen els propis veïns al costat del jardí Manolo Pesudo. A aquestes se sumarà el solar de 666 metres quadrats en els voltants del Grup Pío XII, que ha oferit a Creu Roja per a la seua dedicació a finalitats socials. L'objectiu és que les famílies que pateixen dificultats tinguen un espai per a conrear fruites, verdures i hortalisses per a autoconsumo i que els servisca, al seu torn, com a fórmula d'integració social.
L'Ajuntament s'ofereix a condicionar els terrenys (clos, instal·lació de regadiu i subministrament d'aigua), mentre que Cruz Roja Almassora identificaria a les famílies que compleixen els requisits per a assumir la gestió de l'hort. Els beneficiaris del programa es quedarien les collites per a autoconsumo i tindrien l'oportunitat de relacionar-se en aquest espai comú.
Almassora implanta un sistema patentat per a netejar els excrements d'oronetes en el geriàtric
L'Ajuntament d'Almassora, en col·laboració amb l'empresa UBE, instal·larà el primer sistema patentat per a solucionar el problema d'excrements de la colònia d'orenetes instal·lada en la residència municipal de la tercera edat. Segons els tècnics municipals, la intervenció permetrà fer compatible la conservació dels nius amb la neteja de l'edifici.
Aquesta iniciativa forma part del projecte de control biològic dels mosquits mitjançant rates penades i aus urbanes. En aquest cas es tracta d'una colònia d'oreneta avió comú (Delichon urbicum). Aquesta espècie migratòria utilitza des de fa anys l'edifici de la residència de l'avinguda Generalitat per a nidificar però, tal com han detectat els tècnics de Sostenibilitat, fa falta conservar els nius de les façanes al mateix temps que s'han d'evitar les molèsties que provoquen els excrements.
Després d'una inspecció de l'edifici en la qual van participar membres d'aquest departament municipal, personal de la residència i un ornitòleg membre de Seu-BirdLife Castelló, els especialistes van plantejar diferents accions pràctiques. Fruit d'aquest acord va partir la proposta d'optar pel sistema Birds Clean, un canaló que se situa sota els nius existents i arreplega els excrements. Aquest canal es connecta al sistema de recollida d'aigua de pluja de la teulada, de manera que quan plou es neteja i els excrements s'evacuen juntament amb la pluja.
Aquesta solució evita la caiguda d'excrements sobre la façana dels edifici sense necessitat de prendre un altre tipus de mesures com la retirada de nius. “És la fórmula més eficaç per a fer compatible aquestes aus que ens ajuden a combatre les plagues de mosquits de forma natural sense que açò provoque un problema de brutícia en l'edifici”, ha destacat la regidora de Medi Ambient, María José Tormo.
A més, el departament instal·larà un panell informatiu sobre les orenetes per a conèixer la seua funció de control biològic sobre els mosquits i també saber distingir les diferents espècies. El contingut farà referència al valor simbòlic de les aus i servirà per a recolzar la labor divulgativa i educativa que el personal de la residència desenvolupa amb els escolars d'Almassora.
El projecte inclou també la instal·lació de nius artificials de falcia (Apus apus) per a facilitar la nidificació d'aquestes aus en alguns finestrals de l'edifici de les façanes aquest i oest. A més, avui finalitza el taller de construcció de refugis per a rates penades a l'IES Álvaro Falomir, una iniciativa a la qual es va sumar recentment l'institut Vila-roja, i amb la qual la comunitat educativa se suma la prevenció de les plagues de mosquits.
Tallers educatius de construcció de refugis per a quiròpters
Contingut dels tallers:
- 1a part: Coneix el món de les rates penades (explicació teòrica)
- 2a part: muntatge de les caixes refugi
- 3a part: instal·lació dels refugis en el mateix institut
Duració: 2 hores.
Públic destinatari: alumnat de 1r i 2n d'ESO.
Dates:
- Dilluns 7 de novembre: IES Vila-roja.
- Dilluns 7 de novembre: IES Vila-roja.
- Divendres 11 de novembre: IES Álvaro Falomir
- Dijous 1 de desembre: IES Álvaro Falomir
Els tallers s'emmarquen en el Projecte de control biològic dels mosquits mitjançant rates penades i aus urbanes, que promou l'Ajuntament d'Almassora i patrocina UBE, amb l'objectiu de combatre les molèsties que causen els mosquits.
Estudio de los murciélagos del término de Almassora
Estudio previo sobre las especies y poblaciones de quirópteros que hay al término municipal, realizado por la consultora ambiental Càdec, Taller de gestión ambiental, S.L.
Antes de empezar a instalar refugios es necesario un trabajo previo para conocer qué especies habitan el término municipal y si existen colonias. Así se pueden potenciar y expandir estas colonias con mayor rapidez.
A lo largo del mes de mayo de 2016 los técnicos de Càdec, S.L. realizaron varios transectos y puntos de muestreo con el fin de identificar las especies de quirópteros presentes en Almassora, así como los puntos más adecuados para instalar cajas-refugios.
Como resultado más importante, hay que destacar que se detectó 1 especie en peligro de extinción, el murciélago de pies grandes (http://bdb.cma.gva.es/ficha.asp?id=5951) (Myotis capaccinii), cazando al río Mijares.
Conclusiones:
- Las características del término municipal de Almassora, como la ausencia de sierras, masas forestales o afloramientos rocosos donde pudiera haber alguna cavidad, no parecen ser las más adecuadas para albergar muchas de las especies de murciélagos que existen en la Comunidad Valenciana. Sin embargo, las aguas calmadas del río Mijares a la altura de la ermita de Santa Quitèria y la gran cantidad de alquerias existentes en la zona sí son hábitats potenciales para varias especies de quirópteros.
- Se ha verificado la presencia de un mínimo de 7 especies, entre ellas el murciélago de pies grandes (Myotis capaccinii), única especie de murciélago a nivel nacional cataloga como en "Peligro de Extinción" en el Catálogo Nacional de Especies Amenazadas. Esta especie es estrictamente cavernícola.la colonia conocida de esta especie más próxima en Almassora es la cueva del Molino de la Font, en Castellón de la Plana, a 11'5 km de distancia en linea recta de donde se detectó la especie; allí se tiene constancia de una colonia de cría que ha ido variante a lo largo de los años entre los 27 y los 279 ejemplares (Servicio de Espacios Naturales y Biodiversidad, 2011). Muy probablemente los ejemplares detectados en el Pantanet del Mijares procedan de esta cavidad.
- Las especies más comunes son, como habría que esperar, el murciélago de Cabrera (Pipistrellus pygmaeus) y lel murciélago enano (Pipistrellus pipistrellus). Ambas especies son relativamente comunes en toda la zona mediterránea, sobre todo el murciélago de Cabrera y son habituales incluso en ambientes urbanos.
- Otra especie detectada es el murciélago de bordes claros (Pipistrellus kuhlii), aunque de manera mucho más escasa que sus congéneres P. pygmaeus y P. pipistrellus.
- El murciélago de herradura grande (Rhinolophus ferrumequinum) se ha encontrado en dos puntos del municipio a manera de ejemplares solitarios así como en un tercer punto ya en el t.m. de Castellón de la Plana, pero a escasos metros del municipio de Almassora. Todas las citas de esta especie han sido en alquerias grandes, con gran cantidad de habitaciones, algunas de ellas en completa oscuridad, que es donde normalmente se encuentra esta especie en ausencia de cavidades.
- Otras especies detectadas en la zona de estudio han sido el murciélago de huerta (Eptesicus serotinus/*isabellinus) y el murciélago de cola larga (Tadarida teniotis), ambas especies de gran tamaño y relativamente comunes en la zona mediterránea peninsular. Se han detectado posibles señales de murciélago de cueva (Miniopterus schreibersii), pero no lo hemos podido confirmar.
- Además, se han encontrado manchas típicas de los quirópteros vespertiliònids cuando descansan, sin que se haya podido observar qué especie ha dejado las marcas. Pero la experiencia de Càdec permite indicar que probablemente se trato de alguna especie del género Myotis o de lel murciélago orejudo gris (Plecotus austriacus).
- La relativa proximidad de la cueva del Molino de la Font, en Castellón de la Plana, a poco más de 6 km de distancia en linea recta del municipio de Almassora y la movilidad de muchas de las especies que ocupan esta cavidad, hace muy posible que diversas de estas especies acudan a cazar al t.m. de Almassora durante las noches. Por lo tanto, muy probablemente, el número de especies presentes en la zona de estudio sea mayor que las que se han detectado en el estudio.
- Para reducir los riesgos de molestias por mosquitos el más efectivo es la prevención; hay que evitar y eliminar los posibles puntos para su reproducción por el que es necesario concienciar a la población sobre el problema porque no existan tests, enseres, botellas, bebederos, etc. que puedan constituir focos de mosquitos. También es necesario eliminar vertederos incontrolados, como el existente a la finca del Millonario.
- Finalmente, hay que favorecer, proteger y potenciar a las aves insectívoras, especialmente los puntos de nidificación de vencejos, aviones y golondrinas.
- ESTUDIO SOBRE LOS QUIRÓPTEROS DEL T.M. DE ALMASSORA (CASTELLÓN)
- Título
ESTUDIO SOBRE LOS QUIRÓPTEROS DEL T.M. DE ALMASSORA (CASTELLÓN)
- Nom. Archivo:
estudi_quiropters_almassora_cadec.pdf
- Tipo:
application/pdf
- Tamaño:
9612b
- Título
La VIII Fira d’agroecologia reunirà a productors i clients els dies 24 i 25 de setembre a Almassora
La plaça Pere Cornell d'Almassora acollirà els dies 24 i 25 de setembre una nova edició de la Fira d’agroecologia i intercanvi de llavors locals. Aquest vuitè cicle dedicat al camp i a les varietats autòctones inclourà tallers, conferències, exposicions, música i teatre per a analitzar l'estat actual de l'agricultura i els reptes del sector a través de diferents perspectives.
L'obertura de la fira serà el dissabte 24 a les 10 hores amb l'exposició col·lectiva de llegums de varietats locals per a commemorar l'Any Internacional dels Llegums. El matí continuarà amb un taller de figures amb llegums i un altre de construcció de barrets de paper. Ja a la vesprada està prevista la trobada de grups de consum de les comarques de Castelló, la qual serà la quarta reunió de l'equip, i l'intercanvi de llavors locals. La participació és lliure, només és necessari aportar llavors pròpies.
Els xiquets també tindran el seu propi espai amb jocs tradicionals i del món. El grup Criptozoos oferirà música en directe abans de l'espectacle de teatre pirotècnic “Olea”, de la companyia Visitants. Foc, dansa, música i poesia recorreran les cultures mediterrànies en la plaça Major de la Vila.
La mostra tornarà a obrir les seues portes el diumenge 25 a les 10 hores. El recinte inclourà un taller infantil per a fabricar amulets amb espart, fulles, etc. i un altre de cosmètica natural al migdia. Durant la vesprada tindrà lloc un taller de fabricació d'espart i la xarrada “Afectarà el Tractat de comerç i inversions entre la UE i EUA al camp?”.
La plaça Pere Cornell acollirà, a més, un nou espectacle de teatre de plaça sota la denominació “Bagul de contes” a càrrec de Projecte Caravana. La fira arribarà a la seua fi a les 21 hores “després de completar dues jornades molt intenses dedicades a la recerca en el camp i als reptes que ens planteja una societat sovint allunyada de les pràctiques més sostenibles per a garantir el futur de l'ecosistema”, segons la regidora de Medi Ambient, María José Tormo.
Efectes en la infància
Prèviament a l'inici del cicle, el dijous 22 tindrà lloc la xarrada de presentació dels resultats de l'estudi de residus de plaguicides en població escolar. L'aula de formació municipal acollirà la intervenció del sotsdirector de la Direcció general de Seguretat Alimentària i Laboratoris de Salut Pública, Vicent Yusà. A continuació tindrà lloc la taula redona i torn obert de paraula amb la presència de la cap del Servei de Centres Públics i Serveis Complementaris, Kenza Soler, i del tècnic del Servei de Producció Ecològica, Innovació i Tecnologia, Alberto García.
VI Jornades del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars
DIVENDRES 22 D'ABRIL
18.30h Presentació de les VI Jornades del Paisatge Protegit del Riu Millars.
19.00h Entrega de premis dels guanyadors del III Concurs Fotogràfic: Una ullada al Millars. Categories: Fotografia paisatgística, fotografia històrica i fotografia crítica.
19.30h 365 dies al riu Millars. El treball de Guarderia Rural del Consorci durant tot un any. David López serna, guarda del consorci del Riu Millars.
20.00h Repensar l'aigua. Una mirada poètica i humanista sobre l'iagua i els rius en la nostra literatura. Sussana Lliberós, poetessa
DISABTE 23 D'ABRIL
7.30h Taller d'anellament d'aus al paratge del Termet, al costat del restaurant el Molí. Joan Castany, ornitóleg i director del Grup Au de Castelló.
9.00h Hi ha anguiles al riu Millars? Basat en el Pla de gestió de l'anguila comuna a la Comunitat Valenciana. Miguel Ángel Sánchez Isarria, veterinari del Servei de Caça i Pesca de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climatic i Desenvolupament Rural.
9.30h Aliats contra el mosquit tigre: amfibis i rates penades. Vicent Sancho, biòleg expert en amfibis i Toni Alcocer, tècnic en gestió de recursos naturals i expert en rates penades.
10.00h Campanya d'anellament d'oronetes (Hirundo rustica) al dormidor de la desembocadura del riu Millars (1997-2010). César Navarrete, ornitòleg i Joan Castany, ornitòleg.
10.30h La llúdria torna a la desembocadura del Millars. Juan Jiménez, Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climatic i Desemvolupament Rural
11.00h Pausa i café
11.30h Taula redona: "La desembocadura del riu Millars: riu o séquia?" Paco González, GECÉN. Enrique Font Jericó, Sindicat Central d'Aigues del riu Millars. Bruno Armadis, regidor de Medi AMbient de Borriana. Un representant de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Un respresentant de la Conselleria d'Agricultura, Media Ambient, Canvi Climàtic i Desemvolupament Rural.
12.30h Riu. Net: La App per avaluar la qualitat ecològica dels rius d'una forma simple i divertida. Irama Verkaik, Grup de Recerca FEM. Departament d'Ecologia, Facultat de Biologia. Universitat de Barcelona. Tots aquells que ho desitgen poden dur botes d'aigua
13.30h Dinar
16.00h Taller de construcció de 4 caixes refugi de fusta per a rates penades i posterior col·locació al paratge del Termet. Destinat a tota la familia. Vicent Sancho i Toni Alcocer. Càdec Taller de Gestió Ambiental SL.
16.00h Taller teòric i pràctic sobre forografia de natura. Jesús Tena, fotògraf de natura.
Teniu més informació en aquest enllaç.
- triptico_vijornadesriumillars.compressed.pdf
- Título
- Nom. Archivo:
triptico_vijornadesriumillars.compressed.pdf
- Tipo:
application/pdf
- Tamaño:
9624b
Almassora promou el cultiu ecològic amb la vuitena edició del curs d'horticultura
"El pròxim 24 de febrer, donarem la benvinguda a una edició més del curs d'horticultura ecològica, un cicle que, any rere any, ha vingut guanyant pes i que ja està consolidat. I així ho demostra el fet que cada edició l'espera un gran nombre de veïns que, o bé no han pogut inscriure's en una de les seues fases, o bé senzillament van quedar en llista d'espera i no van poder accedir a una de les seues places", ha afirmat Luis Martínez. El regidor de Medi Ambient d'Almassora ha presentat una nova edició de la convocatòria que vol dotar l'alumnat que acudisca al cicle "dels coneixements bàsics per a desenvolupar cultius ecològics, respectant l'entorn i el comportament de la naturalesa".
"Des de fa anys, decidírem apostar per aquest programa que sempre ha rebut una bona acollida. Així, tot i que en l'origen la convocatòria constava de dues fases, la teòrica i la pràctica, vinculades ambdues i sense possibilitat d'elecció, des de fa diverses edicions oferim dues alternatives a les quals es pot accedir lliurement. Hi ha qui decideix optar al curs teòric i uns altres decideixen realitzar únicament la fase pràctica", ha manifestat.
"En tots dos casos, les sessions tenen un preu diferenciat de 31 euros, de manera que es poden accedir a una de les fases o bé al curs complet, teòric i pràctic", ha indicat Martínez. Els interessats a optar a la convocatòria han de formalitzar les seues inscripcions al departament de Sostenibilitat de l'Ajuntament d'Almassora, telefònicament o a través del correu electrònic sostenibilitat@almassora.es
Com ha assenyalat Martínez, la part teòrica es desenvoluparà, com és habitual des de fa diversos anys, a l'IES Vila-roja, del 24 de febrer al 12 de març, en dues sessions per setmana, durant un període de tres setmanes. Pel que fa a la fase pràctica, començarà el 21 de març i finalitzarà el 6 de juny. "En aquest cas es tracta de 8 sessions que es desenvoluparan en un hort de titularitat del professor que imparteix el cicle", ha continuat.
Cal assenyalar que, un any més, l'activitat compta amb la col·laboració de la Xarxa d'Agroecologia de Castelló i l'empresa local Jabones Beltran. "A ambdues entitats, agraïm la seua implicació en aquesta nova edició de la convocatòria", ha insistit Martínez.
Horts urbans
El regidor de Medi Ambient ha animat els interessats a reservar una vacant en aquest curs que començarà a final de mes, "un termini en el qual esperem haver llançat ja la convocatòria que regularà l'accés a l'explotació en règim de concessió dels horts urbans".
"Després de l'acord plenari, l'ordenança que regula aquest nou servei municipal es troba en període d'exposició pública, el text, i una vegada superada aquesta fase llançarem les bases que en regeixen l'accés, establint un període suficientment esplaiat perquè qui vulga puga accedir a l'explotació d'una d'aquestes parcel·les", ha manifestat el titular de Medi Ambient.
Almassora programa la VII Fira d'Agroecologia i la III Fira de la Biodiversitat Cultivada
La plaça de Pere Cornell acollirà els dies 25, 26 i 27 de setembre la VII Fira d'Agroecologia d'Almassora i la III Fira de la Biodiversitat Cultivada del País Valencià. La inauguració, a càrrec de Mariano Bueno, tindrà lloc a l'Ajuntament d'Almassora sota el lema 'Cultivar biodiversitat per a menjar salut'. A continuació tindrà lloc un sopar de pa i porta i la projecció d'un documental per a iniciar un cap de setmana dedicat a la sostenibilitat.
El programa, encara obert a canvis, inclou una exposició de varietats locals amb les hortalisses arreplegades pels participants, de manera que els agricultors aportaran els seus cultius per a realitzar una mostra col·lectiva amb l'obertura de la fira dissabte 26. Entre les 11 i les 13 hores, tindrà lloc una degustació-taller de pans ecològics a càrrec de diferents forners, que mostraran els ingredients i els processos d'elaboració.
La jornada continuarà a la planta baixa de l'edifici consistorial amb la tercera reunió de ramaders per la sobirania alimentària per a posar en comú oportunitats i necessitats conjuntes. Ja a la vesprada, tindrà lloc l'intercanvi de llavors tradicionals, una activitat que té com a objectiu conservar la biodiversitat conreada a través de l'intercanvi. Els participants rebran un obsequi. La xarrada sobre els beneficis de les varietats antigues de cereals en la salut, a càrrec de Francisco Mata i Víctor Garcia, donarà pas a una activitat de jocs en família i al concert de rock a càrrec de Simago Lemon's a la plaça.
La jornada de diumenge 27 començarà amb la reunió de la Xarxa de Llavors del País Valencià a la planta baixa de l'Ajuntament d'Almassora i la trobada de la xarxa d'horts col·lectius (municipals, escolars...) al tercer pis. Els tallers prendran el relleu a les 13 hores amb una degustació de tomaques i un taller d'extracció de llavors de tomaca. Sobre les 14.30 hores, se servirà paella ecològica. Els interessats hauran de reservar la plaça prèviament.
La vesprada quedarà reservada al taller de construcció de caixes niu per a refugi d'aus, una activitat a càrrec de la Societat Valenciana d'Ornitologia. La xarrada 'Presencia biodinámica: biodiversidad emocional. Siento, luego vivo', a càrrec de José Cánovas, tancarà el programa de la mostra. L'Ajuntament d'Almassora col·labora en el projecte amb altres entitats i agrupacions.
Almassora celebra el Dia de l'Arbre 2014
Els escolars de cinc i sis anys dels sis col·legis públics d'Almassora s'han traslladat aquest matí fins a la zona recreativa de les Llacunes, al riu Millars, amb motiu de la celebració del Dia de l'Arbre. Impulsada pel Departament de Sostenibilitat, que dirigeix Luis Martínez, en col·laboració amb els sis centres educatius, l'activitat ha portat prop de tres-cents xiquets de la localitat fins a l'aiguamoll almassorí per a celebrar un esdeveniment marcat “pel respecte i la cura pel medi ambient”.
Maria Tormo, regidora de Joventut i Educació de l'Ajuntament d'Almassora, i Arturo Soler, regidor de Festes, han participat aquest matí en una jornada ambiental que, cada any, “ens permet conscienciar els nostres menuts sobre la importància de preservar i respectar el medi ambient i l'entorn en el qual vivim. L'objectiu del Dia Mundial de l'Arbre, més enllà d’una mera plantació, és conscienciar-nos a tots de la importància de fomentar la protecció de les nostres àrees verdes com a font de vida que són”, ha argumentat l'edil.
Cal assenyalar que un nodrit grup d'usuaris de la residència de la tercera edat també han participat en l'activitat de plantació de pins, lledoners, ginebres i matissa al costat dels estudiants dels col·legis del municipi. “És imprescindible aconseguir inculcar la importància de la naturalesa, no solament en els nostres menuts sinó en tota la població”, ha justificat Tormo.
Curs d'apicultura ecològica 2014
Les nostres comarques i en general la Comunitat Valenciana, tenen una gran tradició apícola. Els últims anys han estat crítics per a l'apicultura tradicional; les noves malalties de les abelles i l'ús continuat de plaguicides en l'agricultura química han suposat una gran disminució en les poblacions d'abelles i un gran perjudici per als apicultors i els ecosistemes. Les tècniques de maneig que ens ofereix l'apicultura ecològica poden donar resposta a alguns d'aquests problemes, especialment quan es tracta de ruscos (colmenes) per a autoconsum.
El curs està impartit per Jaime Albert, apicultor de la província de Castelló (finca Sant Miquel) des de fa més de 15 anys. És monitor ambiental, especialitzat i format en apicultura ecològica en el Centre Regional Apícola de Castella-la Manxa i en el Centre Andalús d'Apicultura Ecològica.
El curs està pensat per a qualsevol persona que estiga interessada a conéixer el maneig de xicotets ruscos amb les tècniques de l'apicultura ecològica.
Les places són limitades, per a un màxim de 20 persones.
Quant als continguts, es tractaran tots els temes que s'han de conéixer per a iniciar-se en l'activitat apícola a xicoteta escala de forma segura i ecològica: la biologia de les abelles, els tipus de ruscos i el seu maneig, l'equip de l'apicultor, les malalties, els productes de les abelles, l'extracció...
En la pràctica es visitarà un rusc per a complementar allò aprés en la part teòrica i es facilitarà l'experiència necessària per a començar o resoldre dubtes.
Dates i horaris: la primera setmana d'abril
Part teòrica: dilluns 31 de març, dimecres 2 d'abril i divendres 4 d'abril, de 19 a 21 h.
Part pràctica: diumenge 6 d'abril, de 10 a 14 h. Si hi ha més de 10 alumnes, es repetirà la pràctica el dia 13 d'abril.
Matrícula: 45€. Inclou el préstec de l'equip complet d'apicultor per a la pràctica.
Els socis de la XAC tenen un descompte de 2 €. La qüota per a persones desempleades és de 30 €.
Inscripcions: Departament de Sostenibilitat de l'Ajuntament d'Almassora. Es pot contactar via correu electrònic (sostenibilitat@almassora.es) o telèfon (964 56 00 01, ext. 354 o 619 372 557).
IX FIRA D'AGROECOLOGIA I LLAVORS LOCALS D'ALMASSORA
La plaça Pere Cornell d'Almassora acollirà els dies 30 de setembre i 1 d'octubre la IX edició de la Fira d’Agroecologia i Intercanvi de Llavors Locals.
Inclourà tallers, conferències, exposicions, documentals, música i teatre per a analitzar l'estat actual de l'agricultura i els reptes del sector a través de diferents perspectives.
A partir del dimarts 26 de setembre i fins a la finalització de la Fira, es podrà contemplar una exposició de fotografies amb temàtica agroecològica en el vestíbul de l'Ajuntament.