Actualitat

Dijous, 13 octubre 2022

La primera comunitat energètica d’Almassora desperta l’interés del veïnat per reduir la factura

Més de 50 participants en la jornada de presentació del projecte

L'Ajuntament d'Almassora acull hui la jornada de creació de la primera comunitat energètica d'autoconsum del municipi després de reunir més de 50 participants durant la presentació del projecte. L'equip de dinamitzadors de la cooperativa valenciana Sapiens Energía centrarà aquesta vesprada la seua exposició a detallar les alternatives per a la seua constitució i organització i les diferències entre autoconsum individual i col·lectiu i les diferents formes de participació.

L'alcaldessa d'Almassora, Merche Galí, i el regidor Javier Mollá han sigut els encarregats de presentar a la ciutadania aquesta iniciativa pionera que té com a objectiu reduir la factura energètica en els habitatges privats a través de les plaques solars previstes en la coberta de l'edifici consistorial. Després de l'èxit d'aquesta primera sessió informativa, les persones interessades tenen dues cites més per a participar activament en el procés de creació, ara marcat per l'anunci del Ministeri de Transició Ecològica d'ampliar el radi de 500 metres per a l'autoconsum compartit.

Tancarà el programa d'intervencions el fòrum ciutadà previst per al dimarts 25 d'octubre a les 19 hores. La sessió servirà per a plantejar les conclusions sobre la creació i disseny de la comunitat energètica i els assistents presentaran les candidatures per a formar part del seu òrgan de representació i presa de decisions.

Aquest projecte està subvencionat per l'Institut Valencià de Competitivitat (IVACE) amb 28.398,92 euros per a aquesta instal·lació d'autoconsum d'energia elèctrica a través de la comunitat de renovables. L'ajuda arriba amb càrrec al pressupost de 2022 i requereix la justificació de 43.690,65 euros fins al pròxim 31 de desembre.

Per aquest motiu, l'Ajuntament pretén arrancar el programa pilot amb la legislació actual per a avançar la instal·lació de plaques solars en la coberta de l'edifici consistorial i subministrar energia en un radi de 500 metres. Posteriorment podria ampliar-se a altres edificis municipals i superar aquest límit de distància, en cas que el pla ‘Más seguridad energética’ ho permeta, per a beneficiar a un major nombre de llars, empreses i comerços locals.

A més de reduir la despesa energètica de les famílies, l'Ajuntament d'Almassora entén que amb la creació d'una comunitat energètica a Almassora disminuiran les emissions de CO2 locals i la localitat contribuirà a la lluita contra el canvi climàtic i la pobresa energètica i al foment del consum responsable.