Actualitat

Història ermita de Santa Quitèria

*

Ens diu la tradició de devoció a la santa, cosa que encara hui es conta de pares a fills, que la primera imatge de santa Quitèria, la va trobar un pastor en una Covatxa del riu Millars, sent aquest lloc l’elegit per la Vila d’Almassora per erigir una ermita, després d’haver comprovat els innombrables miracles fets per la santa, tal com ens narren els tradicionals goigs amb els què el poble honora la imatge. I així la santa ens protegeix contra la pesta, la ràbia i la llagosta.

L’ermita de Santa Quitèria va néixer a la vora del riu la costat de l’únic pont que creuava el Millars.

Es tenen dades de que en 1647 va ser convertida en refugi i en hospital per a malalts de l'epidèmia de la pesta, que no podien entrar als pobles i les ciutats de la plana.

La construcció de l’edifici actual no va començar fins 1683. (sobre les restes de l’ermita medieval). Però aquesta construcció es va vore paralitzada per la guerra de la successió de 1707  i va ser en 1726 quan es va contractar al mestre d’obres castellonenc Joseph Vilallave per a que l’acabara. Ell va construir l’espadanya, part de la coberta, la sagristia, els graons de l’altar, i la va adequar als nous gustos del segle XVIII. (Incloent un retaule possiblement dels germans Ochando).

A principis del segle XIX (durant la guerra Napoleònica), es va militaritzar la zona de la ermita, va servir de front per a la defensa de l’atac francés. I poc temps després va passar a ser hospital de sang, fins que va tornar a ser habilitada per al culte en l’any 1829.

L’any 1991 es va dur a terme a una restauració d’aquesta, en mans dels arquitectes Miguel del Rey e Iñigo Magro. Ja que les guerres carlines, la civil, el pas dels segles, el pas continu dels soldats i els guerrillers durant les guerres carlines i la caiguda d’un llamp la van deteriorar moltíssim. Després de la caiguda d’aquest llamp va ser un hospital durant la gran epidèmia de la còlera de 1885.

I per últim fins a data d’avui, en l’any 2016 es va realitzar en l’ermita la qual ha estat l’última renovació/intervenció.

Dissenyant un retaule de nova planta (fons de la capella), redecorant el presbiteri (espai que precedeix a l’altar major) i restaurant e integrant els antics medallons decorats en la nova obra.

En aquesta intervenció també es van reparar esquerdes i la pintura de l’escalinata i la de la façana.

En Almassora tenim un únic paratge natural, es l’únic que es conserva en el municipi i està compost per dos nivells:

- El nivell superior comprèn el conjunt de l’ermita i les piscines.

- I el nivell inferior que va des del marge esquerre del riu, des del pont de Santa Quitèria fins l’ assut amb tota la seua vegetació i l’escala que comunica els dos nivells.

Que es trobe en aquest paratge natural l’Ermita de la patrona junt amb la bellesa del paisatge fa d’aquest, un paratge molt especial que es molt visitat per la població d’Almassora.

Esta ermita compta amb una escala neobarroca construïda en la dècada dels anys 30, per facilitar el accés al riu des de la ermita. Està composta per dos trams d’esglaons i un descans intermedi, (el descans amplia la seua superfície a ambdós costats mitjançant un perímetre semicircular), construint una planta oval molt representativa del barroc. L’arrencada de l’escala te com fons de perspectiva l’ermita, aconseguint l’efecte teatral tan característic del barroc.

L’ermita de Santa Quitèria podríem dividir-la en tres parts:

- La casa de l’ermità: que compta amb planta baixa, primera planta i un primer pis.

- D’altra banda tenim la part del mig dedicada a l’ermita, on es trobava la Patrona de Santa Quitèria, la qual en les festes del seu mateix nom, dos diumenges abans del 22 de Maig es traslladada per la població d’Almassora i per portadors fins a l'Església del Crist on resideix fins al 21 de Maig, després es traslladada a l’Església de la Nativitat i finalment el diumenge després de festes es traslladada de nou a l’ermita on residirà fins l’any vinent.

L’anar a l’ermita i traslladar la imatge de la santa al poble te l'origen en les rogatives contra la pesta. Amb la romeria tot el veïnat va a l’ermita amb les tradicionals parades, visita ala santa, la volta a la campana, cant dels goigs i per la vesprada es torna al poble acompanyant a la santa en processó i encenent fogueres al seu pas.

El 22 de Maig es el dia de Santa Quitèria, es la festa amb missa solemne, feria per els carrers cèntric i les calderes d’arròs servides en cassoles de fang. La tradició de les calderes te un antic origen que ve del repartiment d’aliments i almoines als pobres el dia de festeig de la santa.

- I finalment ens quedaria la que podem anomenar tercera part, l’alberg. El qual l’any 1992 va ser utilitzat com alberg de refugiats, mes de 40 persones procedents de l’antiga Iugoslàvia van arribar a Almassora on van ser acollides i refugiades en aquest alberg municipal de Santa Quitèria.

Es van acollir a 17 famílies a les quals se’ls va proporcionar roba i aliments. 25 anys després, el 3 de desembre de 2017, l’Ajuntament d’Almassora va celebrar un homenatge a acollits i acollidors, amb un emotiu acte a les portes de l’ermita per inaugurar la placa commemorativa que llueix hui a les portes de la instal·lació.