Gestió dels residus domèstics a Almassora
Al municipi d’Almassora tenim implementada la recollida selectiva de residus, d’acord amb la Directiva 2008/98/CE i la seua transposició a Espanya a través de la Llei 22/2011.
Aquesta recollida selectiva implica que el ciutadà ha de separar els residus a casa per posteriorment poder dipositar-los al seu contenidor corresponent. D’aquesta manera aconseguim que el sistema siga més eficient i suposi un cost menor que si l’empresa gestora hagués de separar els residus en planta (amb el subsegüent cost energètic i de maquinària que això suposaria, i que es repercutiria en el ciutadà).
A Almassora la recollida selectiva es fa mitjançant dos sistemes diferents: la recollida al carrer (per a les fraccions d’envasos lleugers, paper i cartró, vidre, orgánica, oli usat, textil i piles), i el dipòsit en l’Ecoparc municipal.
El reciclatge de residus permet reduir la necessitat d'extraure matèries primeres del medi ambient, evitant així l'impacte ambiental d'aquestes activitats. Així mateix, ens permet tancar el cicle dels productes i obrir el camí cap a l'economia circular. Degut a que el reciclatge ens beneficia a tots, des de l'Ajuntament d'Almassora volem impulsar la seua pràctica, i per aconseguir-ho posem a la vostra disposició la informació i el suport que necessiteu.
Algunes dades al voltant dels beneficis del reciclatge:
- Amb 6 ampolles de plàstic s’elabora una bossa de tèxtil sintètic reutilitzable.
- Amb 22 ampolles de plàstic es pot elaborar una samarreta de fibres sintètiques.
- Amb 40 ampolles de plàstic es fabrica un folre polar.
- Amb 80 llaunes de beguda s’elabora una llanda de roda de bicicleta.
- Amb 6 bricks de llet es fabrica una capsa de sabates.
- Amb 4 fulls de periòdic s’elabora un full DIN-A4 de paper reciclat. Això vol dir que per cada 50 quilograms de paper que es reciclen s’evita la tala d’un arbre, que proporciona a diari l’oxigen suficient per a tres persones.
- Per cada 1,5 litres d’oli que reciclem evitem la contaminació de tota l’aigua que usarem durant un any (uns 60.000 litres).
Malgrat que el reciclatge és un primer pas cap a la correcta gestió dels residus, no hem d'oblidar que el millor residu és aquell que no es genera, de manera que sempre que puguem hem de tractar de generar la menor quantitat de residus possible.
Envasos lleugers (contenidor groc)
En aquests contenidors es dipositen, principalment, els envasos, envoltoris i recipients de productes, tant alimentaris com d’altres tipus, que estiguen composats per plàstics o alumini, així com els “bricks”. Una de les errades més habituals és abocar en aquest contenidor qualsevol tipus de plàstic i/o metall, incloent joguines, CDs, cables, aparells electrònics, bolígrafs, i fins i tot bolquers usats. Aquests residus no poden ser reciclats i per tant obliguen a la seua separació abans del reciclatge o, en cas contrari, redueixen la qualitat del producte final, fent que el material resultant no siga aprofitable com a matèria primera.
De manera que els materials que sí deuen ser dipositats en aquest contenidor són, principalment:
- Ampolles de plàstic: d’aigua, refrescs, garrafes, productes de neteja (detergent, lleixiu, pots de gel o xampú)...
- Recipients i envasos d’aliments de plàstic o metall: safates de porexpan, bosses/paquets d’aliments, envoltoris de plàstic (de galetes, magdalenes…), paper “film”, paper d’alumini, llaunes de conserves, llaunes de refrescs o cervesses, “bricks” de llet, de suc o d’altres aliments (de qualsevol tamany), pots de plàstic de salses, gots i plats d’un sol ús (“d’usar i tirar”), envasos de plàstic de iogurts, tapes dels pots de vidre…
- Altres envoltoris: bosses de supermercat i bosses de plàstic de qualsevol tipus i tamany, envoltoris de plàstic d’altres productes (paquets de mocadors, sobres de “cromos”, tubs de pasta de dents, envasos de productes cosmètics…)
Coses que NO hem d’abocar al contenidor groc:
- Objectes de plàstic que no siguen envasos (encenedors, poals, CDs i VHSs, fundes de mòbils, objectes de silicona, raspalls de dents, xancletes... els abocarem al de rebuig o els durem a l’Ecoparc).
- Objectes de paper, encara que siguin de paper plastificat (els abocarem al contenidor blau).
- Càpsules de café (al Punt de Venta on es van adquirir les càpsules - preguntar abans).
- Materials de fang o argil·la (pots de cuallada, àmfores, plats… Els abocarem al de rebuig).
- Estris de cuina, metàl·lics o no (coberts, carmanyoles, termos, biberons… Al de rebuig o a l’Ecoparc).
- Envasos de medicaments, plens o buits (al punt SIGRE de les farmàcies).
- Envasos de fitosanitaris agrícoles (al punt SIGFITO, a la Cooperativa Agrícola San José).
- Aparells i components electrònics, com cables, xips, mòbils o tablets trencats, comandaments, cartutxos d'impressora… (A l’Ecoparc).
Un dels problemes d’aquest tipus de residus és la seua baixa densitat, això vol dir que ocupen un volum molt gran en relació al seu pes, la qual cosa limita molt la quantitat de residus que es poden dipositar als contenidors. Per aconseguir reduir el seu volum, és aconsellable comprimir les ampolles i llaunes abans de llençar-los al fem, arrugant-les i/o esclafant-les. D’aquesta manera es pot aconseguir fins i tot duplicar la quantitat de residus que cabran al contenidor, evitant així problemes de saturació que afectaran als propers veïns que vagen a llençar les escombraries. De la mateixa manera, cal evitar col·lapsar la boca d’entrada dels residus al contenidor, ja que poden fer que el contenidor parega ple quan en realitat no ho està, i causa un sentiment de frustració cap als veïns que es troben predisposats a reciclar però no troben facilitats per fer-ho.
Paper i Cartró (contenidor blau)
Aquests contenidors estan destinats a la recollida de qualsevol producte que estiga format per paper i/o cartró. Els residus habituals d’aquest contenidor són periòdics, revistes, paperassa, capses de cartró (d’aliments o de paqueteria i embalatges), gots de paper (de café i d’hamburgueseries), publicitat, sobres de cartes, i en resum, qualsevol producte format principalment per paper i/o cartró.
Vidre (contenidor iglú verd)
Els contenidors de vidre estan destinats principalment a la recollida d’ampolles de vidre, indiferentment de quina siga la seua naturalesa (ampolles de cervessa, de vi, de refresc…), així com de pots de vidre (els quals han de ser dipositats sense tapa metàl·lica).
Altres materials de vidre, com per exemple, copes o gots trencats, espills, vidre pla, etc. no han de dipositar-se en aquest contenidor, sino que han de ser portats a l’Ecoparc per a la seua correcta gestió.
Oli de cuina usat (contenidor taronja)
Els olis de cuina usats també disposen d’un contenidor específic per a la seua recollida. Tradicionalment, la gent es desfeia dels olis de cuina abocant-los pels desaigües de casa, però als darrers anys s’ha descobert que difícilment poden ser eliminats a les Estacions Depuradores, i que per tant acaben arribant als ecosistemes i danyant-los. Per això la seua separació i correcte abocament són molt importants, ja que un litre d’oli abocat pel desaigüe pot arribar a contaminar fins a 40.000 litres d’aigua.
Per poder abocar-los als contenidors corresponents, els olis deuen guardar-se, després d’usats, en una ampolla de plàstic, i posteriorment dipositar-la (ben tancada) als contenidors corresponents. Amb aquests olis, després de ser tractats i netejats, es poden elaborar productes de neteja i cosmètics.
En aquest contenidor no han d’abocar-se olis que no siguin d’ús culinari (com olis de vehicles, olis industrials, lubricants, etc.), ja que aquests residus es consideren residus perillosos i han de ser gestionats mitjançant empreses especialitzades, o portats a l’Ecoparc.
Paper i cartró: porta a porta per a comerços
Si ets propietari/a d'un comerç dintre del casc urbà d'Almassora i estàs interessat/da en contractar el servei de recollida porta a porta del paper i cartró, posa't en contacte amb FCC (964 56 51 05 o 964 21 61 34), i et facilitaran la informació necessària i tramitaran la contractació del sistema.
Orgànica (Contenidor marró)
QUÈ HEM DE DIPOSITAR AL CONTENIDOR ORGÀNIC?
Reciclarem tots el residus biodegradables d'aliments com pells de fruites, pa, restes de carn i peix, verdura i aliments caducats.
Reciclarem també restes de paper de cuina que estiga tacada de greix o oli, taps de suro, closques d'ou, marisc i fruits secs.
QUÈ NO HEM DE DIPOSITAR EN EL CONTENIDOR ORGÁNIC?
NO diposites al contener ORGÀNIC restes d'agranar, burilles i cendra de cigarrets o de xemeneia. Tèxtils com bolquers, compreses i tampons, bastonets per a les orelles, tovalloletes humides, fil dental, residus de tiretes, escaradrap, benes, gases, cotó...
Textil ( contenedor rojo)
Piles
- SI PODEM DEPOSITAR: piles de liti, d'ió de liti, de plom, salina/alcalines i piles de botó.
- NO PODEM DEPOSITAR: tots aquells materials que no siguen piles per molt que complisquen una funció similar.
- Les piles convencionals tenen un procés de reciclatge en el qual es tracta de separar diferents components que les formen. Per a això es passen per un tamís vibratori on s'extrauen aquells components reutilitzables( zinc, magnesi i altres metalls de la fracció salina de les piles).
- Les piles de mercuri( de botó), es reciclen mitjançant un procés de calfament on el mercuri que contenen s'extrau a través de la condensació de gasos mercúrics.
Altres residus objecte de recollida selectiva
A més dels contenidors de carrer i de l'Ecoparc, existeixen altres sistemes de recollida selectiva per a residus específics que compten amb un Sistema Integrat de Gestió propi. És important usar aquests sistemes, ja que en aquest cas els residus objecte solen ser residus perillosos i/o contaminants que han de ser tractats de manera correcta per a evitar danys a la població i al medi ambient. Alguns dels sistemes disponibles són els següents:
- RAEEs (Residus d'Aparells Elèctrics i Electrònics): aquests residus, a més de gestionar-se a través de l'Ecoparc municipal, també poden ser portats a les tendes d'electrodomèstics i/o electrònica, ja que aquests comerços estan adherits als sistemes de gestió d'aquests residus. Si es tracta d'un aparell de gran tamany i compta amb el servei d'entrega i instal·lació a domicili, també pot sol·licitar la recollida de l'aparell antic per part dels operaris.
- Piles: la majoria de comerços que es dediquen a vendre piles també compten amb un sistema de recol·lecció i gestió de les piles usades, a través del sistema de gestió ECOPILAS. A més de poder depositar-se a l'Ecoparc, a l'Ajuntament també disposem d'un punt de recollida de piles usades, situat a la planta baixa (SIAC).
- Medicaments: els residus de medicaments es gestionen a través dels punts SIGRE, situats a les farmàcies. Un gran nombre de farmàcies compten amb un punt SIGRE, i en ells cal dipositar tant els medicaments caducats com els envasos buits de medicaments, blísters i prospectes, ja que tots aquests elements són susceptibles de contenir traçes del principi actiu del medicament.
- Cartutxos buits d'impressora: aquests elements també es consideren RAEEs, i poden ser dipositats a les empreses de copisteria, i en general a qualsevol empresa que es dediqui a vendre cartutxos d'impressora, ja que generalment totes elles estan adherides al sistema de gestió de residus d'impressores (TRAGATÓNER I TRAGATINTA).
- Bombetes i halògens (tubs fluorescents): a més de l'Ecoparc, aquests residus també poden dipositar-se a qualsevol tenda que es dediqui a vendre bombetes, com ferreteries i electricistes, ja que totes elles compten amb el sistema de gestió autoritzat (AMBILAMP). A Almassora hi ha un total de 20 punts de recollida d'aquests residus.
- Residus fitosanitaris d'ús agrícola: aquests residus es gestionen a través del sistema SIGFITO. L'únic punt de recollida existent a Almassora és la Cooperativa Agrícola San José.
A través dels enllaços pot accedir a més informació pel que fa als sistemes de gestió, així com a alguns mapes de localització dels punts de recollida més propers.
Enllaços d'Interès
Desmuntem els mites del reciclatge
- “No separe perquè després quan recullen els residus els tornen a mesclar”. Tot i que a vegades podem veure camions que recullen diferents tipus de residus, tots ells compten amb sistemes compartimentats que eviten que aquests residus es mesclen.
- “Separar és més car que dipositar-ho tot mesclat”. L’impost municipal que es paga per la recollida de residus només correspon a la fracció que s’aboca mesclada, de manera que quan menys es recicla més paga cada habitant. Açò es deu a que els sistemes de recollida selectiva estan finançats per les empreses, que cobren els productes uns cèntims més cars i destinen una part d'aquests ingressos a finançar el sistema de gestió dels residus. De manera que, quan compres un producte que conté materials susceptibles de ser reciclats però els aboques al contenidor de rebuig, estàs pagant dues vegades: una quan compres el producte i una altra a través de la taxa municipal de residus.
- “Jo ja pague suficient, ja ho separaran els treballadors de l’empresa de residus”. Separar aquests residus després de ser llençats al contenidor suposaria un cost energètic i d'infraestructura desmesurat, que faria que el sistema fóra impossible de mantenir. A més, la qualitat del producte resultant seria massa baixa per poder ser aprofitat.
- “El reciclatge és un negoci de les empreses de tractament de residus”. És clar que hi ha un negoci al voltant del reciclatge, de la mateixa manera que hi ha un negoci al voltant de qualsevol altre producte. La societat capitalista actual implica que qualsevol sistema ha de ser rendible per funcionar, i en el cas del reciclatge cal tenir en compte que a més és un sistema que ens beneficia a tots. Per tant, per què no col·laborar amb ell?
- “No separe perquè els contenidors estan massa lluny de ma casa”. És cert que generalment el volum de contenidors de recollida selectiva és menor que el de contenidors de rebuig, però tot i això els ajuntaments i les empreses de gestió de residus intenten dissenyar els sistemes de recollida de forma que siguen accessibles a tothom. Segur que tens algun contenidor de camí al supermercat, o al treball, o quan surts a passejar per la teua ciutat.
- “Mai ha fet falta reciclar, i ara de sobte ens obliguen a fer-ho”. Els avanços en la humanitat venen sempre forçats per les necessitats de cada moment. L’augment de població i el subsegüent augment de la densitat poblacional a les ciutats, junt amb la normalització de l’ús dels plàstics i la cultura d’”usar i llençar” van portar a un augment de la quantitat de residus generada. De fet, abans ja es reciclava, per exemple als pobles s’usaven les restes de menjar com a aliment del bestiar o com a adob als camps de cultiu, i es reomplien les ampolles de vidre als bars i restaurants. L’impossibilitat de fer aquestes coses avui dia ha portat a l’aparició dels sistemes de recollida selectiva. I com a exemple de la seua necessitat tenim els “oceans de plàstic”, un problema que amenaça en ser irreversible si no prenem mesures el més prompte possible.
- “No sé molt bé on he de llençar cada cosa”. En cap cas la falta d’informació es pot posar com a excusa per no realitzar alguna cosa, i menys avui dia que tenim l’internet ben a l’abast de tothom i on podem trobar la informació que necessitem. En qualsevol cas, també estem a la vostra disposició per ajudar-vos a separar correctament.
- “No tinc lloc a casa per posar quatre poals diferents”. Realment, el lloc necessari per fer lloc a la recollida selectiva no és molt gran, amb un xicotet racó és suficient. Si el que fa falta són poals on dipositar aquests residus, nosaltres oferim bosses gratuïtes impermeables i reutilitzables on es poden llençar els residus de forma separada, només teniu que apropar-vos al departament de medi ambient de l’Ajuntament i us atendrem de bon grat.
Ecoparc d'Almassora
L'Ecoparc d'Almassora és la instal·lació que es dedica a la recollida selectiva dels residus que no es recullen al carrer. Compta amb una sèrie de contenidors als que es pot accedir amb cotxe amb la finalitat de facilitar la deposició dels residus més voluminosos.
L'Ecoparc és d'ús exclusiu per als residents d'Almassora, i en especial aquells que es troben al corrent dels pagaments de la taxa municipal de residus. Per accedir es demanarà el DNI o una còpia del pagament de l'últim rebut.
Els residus que poden dipositar-se a l'Ecoparc són:
- Voluminosos (mobles, estris, matalassos...).
- RAEEs (Residus d'Aparells Elèctrics i Electrònics: electrodomèstics, pantalles, ordinadors, telèfons... I qualsevol altre aparell que funcioni amb electricitat o amb piles/bateries).
- Restes de poda.
- Fustes.
- Enderrocs i residus de demolició (de xicotetes reformes domèstiques).
- Metalls de tot tipus.
- Residus tèxtils (roba, draps...).
- Plàstics no assimilables al contenidor groc.
- Residus assimilables als contenidors de carrer (envasos i llaunes, vidre, paper i cartró).
- Altres (olis diversos, piles usades, bombetes i fluorescents, radiografies, bateries, càpsules de cafè...).
Si necessita informació especial d'altre tipus de residu, per favor posi's en contacte amb l'Ecoparc abans de portar el residu.
Ecoparc mòbil
Quantitat de residus permesos per usuari i dia (residus especials):
- Tubs fluorescents i altres residus que contenen mercuri. (20 01 21) 3 unitats
- Llums i bombetes (16 02 14) 10 unitats
- Llums bombetes LED (16 02 13, 20 01 36) 10 unitats
- Bateries cotxe esgotades (16 06 01, 20 01 33) 2 unitats
- Bateries (20 01 34) 20 unitats
- Filtres d'oli de motor (16 01 07) 3 unitats
- Envasos residus perillosos (15 01 10) 3 unitats
- Dissolvents (20 01 13) 3 litres
- Pintures i vernissos (08 01, 20 01 27, 20 01 28) 3 litres
- Adhesius (20 01 27, 20 01 28) 5 unitats
- Draps amb productes de neteja (15 02 02, 15 02 03) 5 unitats
- Absorbents (15 02 02, 15 02 03) 5 unitats
- Envasos a pressió (15 01 11) 10 unitats
- Piles i acumuladors (16 06, 20 01 33) 20 unitats
- RAEE de petit i mitjà format (16 02, 20 01 23, 20 01 35, 20 01 36) 5 unitats
- Productes elèctrics (16 02 14, 16 02 15) 5 unitats
- Cables elèctrics (16 02 14) 10 unitats
- Aparells de vigilància i control (16 02 14, 20 01 36) 5 unitats
- Eines elèctriques i electròniques (20 01 35) 5 unitats
- Transformadors (16 02 09) 1 unitat
- Telèfons mòbils funcionals / no funcionals (16 02 14) 5 unitats
- Carregadors mòbils funcionals / no funcionals (16 02 14) 5 unitats
- Memòries USB (20 01 35) 10 unitats
- Monitors i pantalles (16 02 13, 20 01 35) 1 unitat
- Monitors i pantalles LED (16 02 14, 20 01 36) 1 unitat
- Equips d'informàtica (20 01 35) 1 unitat
- Tòner impressora / fotocopiadora (08 03 17) 5 unitats
- CD/ DVD (09 01 99) 20 unitats
- Cinta vídeo i casset (09 01 99) 20 unitats
- Olis minerals usats (12 01 06, 12 01 07, 13 02 04, 13 02 05, 13 03 01, 13 03 06, 13 03 07, 20 01 26) 5 litres
- Olis vegetals usats (20 01 25) 5 litres
- Olis sintètics usats (12 01 10) 5 litres
- Medicines caducades (20 01 31, 20 01 32)
- Radiografies (09 01 07) 10 unitats
- Termòmetres (06 04 04) 3 unitats
- Cosmètics 20 unitats
- Pneumàtics bicicleta (16 01 03) 4 unitats
- Càpsules cafè alumini / plàstic (15 01 04) 20 unitats
- Neteja Copia el text
Quantitat de residus permesos per usuari i dia (residus ordinaris):
- Paper i cartó (15 01 01, 20 01 01) No establert
- Vidre (15 01 07, 20 01 02) No establert
- Envasos lleugers (15 01 02, 15 01 06) No establert
- Plàstics (20 01 39) No establert
- Ferralla i metalls (15 01 04, 20 01 40) No establert
- Tèxtils (15 01 09, 20 01 10, 20 01 11) 10 unitats
Enllaços d'Interès
- Ecoparc mòbil
- Título
Ecoparc mòbil
- Nom. Archivo:
ECOPARQUE MOVIL.pdf
- Tipo:
application/pdf
- Tamaño:
86332b
- Título