Almassora dissenya una nova Casa de la Cultura eficient, accessible i ‘verda’ per 2,8 milions
Almassora ha presentat aquesta setmana la nova Casa de la Cultura, un projecte valorat en més de 2,8 milions d'euros que suposarà la transformació de l'eficiència energètica del recinte, la inclusió d'una zona d'hivernacle en la planta superior i la incorporació d'ascensor. L'alcaldessa d'Almassora, Merche Galí, i l'arquitecte municipal Fernando Zaragoza han detallat un projecte que incorpora 100 plaques solars, banys accessibles en totes les plantes i càrrega de vehicles elèctrics en l'exterior.
La nova Casa de la Cultura d'Almassora suposa una actuació integral per a la qual el consistori ha sol·licitat 1.845.552,97 euros a la Unió Europea a través dels fons Next Generation i aportarà altres 1.081.695,34 euros de fons propis. El disseny segueix els principis de sostenibilitat, estètica i inclusió per a mantindre el caràcter tradicional d'usos de l'edifici, que va nàixer vinculat a la Cambra Agrària, però adaptat a les necessitats del segle XXI.
En la presentació del nou recinte també han participat els regidors de Cultura i Territori, Javier Mollá i Carmina Martinavarro, respectivament, que han destacat l'objectiu prioritari d'aconseguir un edifici més eficient. No en va, la substitució de l'enllumenat per leds i la incorporació de control digital, així com l'aposta per aïllament tèrmic permetran reduir al 95% el consum energètic. A més, l'aposta per el ‘verd’ també es materialitzarà en un hivernacle urbà de doble altura en la planta superior que conjuminarà tradició i biodiversitat i funcionarà amb reg reciclat de pluja.
Així, l'apartat de sostenibilitat inclou la dotació d'aljub i la instal·lació per a recuperació d'aigua pluvial per a jardí vertical i l'hivernacle i per a la reutilització en vàters, així com un jardí vertical i la claraboia a través d'un pati per a la filtració de llum natural i una instal·lació fotovoltaica per a 45kW per a consum “quasi nul” d'energies no renovables de l'immoble.
Aqueixa aposta per l'eficiència energètica es materialitzarà també amb les actuacions previstes en l'àmbit de l'envolupant tèrmica: aïllament de totes les façanes, substitució de totes les cobertes i impermeabilització, substitució de les fusteries exteriors per nous materials i de l'envidrament per vidre de baixa emissivitat tèrmica i aïllament acústic.
En conjunt, Galí ha destacat que el projecte “respon al desig de transformar un dels edificis públics més utilitzats d'Almassora, que té una transcendència indiscutible en la nostra memòria col·lectiva i una necessitat d'ampliar la seua funcionalitat per a adaptar-la a nous usos”. La renovació de la Casa de la Cultura d'Almassora forma part de la sol·licitud municipal per a participar en el Programa d'Impuls a la Rehabilitació dels Edificis Públics (PIREP) que afecta les reformes d'edificis de titularitat i usos públics.