Almassora aspira a 14,1 milions d'euros de fons europeus per a materialitzar set projectes ideats per a “connectar espais, acostant persones”
L'Ajuntament d'Almassora ha formalitzat la presentació del Pla d'Actuació Integrat (PAI) denominat Almassora: connectant espais, acostant persones per a aconseguir 14.131.266,34 euros de fons FEDER, en el marc de les Estratègies de Desenrotllament Urbà Sostenible, que li permeten materialitzar set projectes que contemplen 14 intervencions destinades a continuar transformant la localitat fomentant la sostenibilitat i la cohesió social i territorial. L'alcaldessa d'Almassora, Maria Tormo, i el regidor de Fons Europeus, José Claramonte, han explicat els principals projectes que es contemplen en este ampli document.
Tormo ha indicat que el PAI d'Almassora conté un conjunt d'intervencions destinades a integrar urbanament i socialment diferents barris del municipi a través d'un eix vertebrador com és l'avinguda José Ortiz. D'esta manera, estes actuacions persegueixen convertir este vial en un pol dinamitzador comercial i social que resulte més permeable per a la població dels barris al costat dels quals discorre, connectant-los entre si i revitalitzant el seu entorn gràcies a una millor accessibilitat per als vianants, a la renovació de les seues dotacions culturals, socials i esportives, apostant per una mobilitat sostenible.
“Volem continuar construint, amb l'ajuda d'Europa, l'Almassora del futur, de la mà de tots els almassorins, avançant cap a un municipi sostenible, integrador i innovador, capaç de continuar creant oportunitats per a la ciutadania”, ha explicat l'alcaldessa.
Dos projectes motors
Per a la consecució d'este objectiu general, el PAI planteja dos projectes motors amb un conjunt d'actuacions estratègiques. D'una banda, el primer projecte motor denominat Impuls a la Inclusió Social i la Regeneració Urbana Digital persegueix enfortir la cohesió social mitjançant la modernització d'infraestructures i servicis, a més d'avançar en la digitalització de la ciutat per a fer-la més accessible i innovadora.
Dins d'este primer apartat s'inclouen els següents projectes:
-Teixit connector de barris en el qual s'inclou la remodelació de l'avinguda José Ortiz amb la reordenació viària i redimensionament d'usos, incorporant mecanismes de calmat del trànsit i implementant l'accessibilitat per als vianants i les zones verdes, integrant la xarxa viària, a més està projectada la millora del carrer Sant Pau, incloent-hi el redimensionament d'usos, la millora de l'accessibilitat per als vianants i la instal·lació d'un carril ciclista, entre altres actuacions.
-Digitalització i desenrotllament d'aplicatius per a millorar la seguretat, connectivitat i transparència mitjançant tecnologies innovadores.
-Integració social de barris, que contempla la remodelació i ampliació de les instal·lacions de Servicis Socials per a millorar l'atenció assistencial, així com el condicionament del Centre Municipal de la Raqueta, la creació d'un parc intergeneracional per a promoure la integració i convivència social i la millora del camp de futbol 8.
D'altra banda, el segon projecte motor anomenat Ciutat Verda, Economia Circular i Turisme Sostenible aposta per una gestió ambiental eficient, abordant la sostenibilitat dels residus i de l'aigua, la revitalització de béns culturals i l'ampliació d'espais verds i naturals.
En este segon apartat s'inclouen els següents projectes:
-Revitalització d'espais culturals, incloent-hi la remodelació de la sala de l'Auditori de Boqueres amb la creació d'un espai multifuncional i cotreball i la dinamització del Mercat Municipal, adaptant-lo a les necessitats actuals mitjançant digitalització, accessibilitat, sostenibilitat, i la millora de la seua estètica, incorporant el concepte de Gastromercat.
-Ampliació i millora d'espais verds amb la revitalització de la Senda Verda, promovent la mobilitat sostenible i el turisme ecològic, i la creació del parc rural Clot dels Abellerols, amb un centre de recepció de visitants, miradors d'aus i espais educatius sobre l'ecosistema local.
-Nova contenerització de fraccions de residus sòlids urbans. A més, s'establiran punts nets de proximitat amb tancament electrònic per a residus domiciliaris.
-Optimització de la gestió de recursos hídrics amb la instal·lació de comptadors intel·ligents per a monitorar els consums en temps real, integrant-los en la plataforma de gestió existent.
Gestió eficient
D'igual mode, Claramonte ha remarcat que, a través d'este pla, “Almassora busca enfortir la seua identitat, impulsar la seua economia i garantir una gestió eficient dels recursos, promovent la participació ciutadana i l'equitat en l'accés a oportunitats”. A més, l'edil de Fons Europeus ha subratllat que es tracta de projectes que compten amb un grau de maduresa alt, ja que tots els projectes estan programats a curt termini i són assumits per part de l'Ajuntament.
Tots els projectes compten amb un component innovador i tenen un impacte transformador.
Tormo i Claramonte han volgut agrair al personal municipal l'ardu treball fet en la redacció del PAI, demostrant el seu compromís per construir un municipi modern capaç de respondre a les necessitats futures.
L'experiència adquirida en projectes anteriors com les EDUSI, i altres programes europeus, així com l'Agenda Urbana d'Almassora, ha permés a l'Ajuntament identificar àrees prioritàries d'intervenció, així com afermar les capacitats tècniques i administratives per a dur a terme projectes de gran envergadura i alt impacte.
Participació ciutadana
El Pla d'Actuació Integrat denominat Almassora: connectant espais, acostant persones és fruit de l'EDIL (Agenda Urbana d'Almassora) aprovada l'octubre de 2023, i de la participació ciutadana continuada en el temps amb la societat civil, agents socials, representants de grups polítics i personal municipal. A més, en el desenrotllament del PAI s'han realitzat diverses sessions de participació ciutadana, així com enquestes, a fi que tots els projectes del PAI estigueren consensuats amb les necessitats de la ciutadania, promovent una gestió participativa i responsable.